Zdrowe i zbilansowane posiłki są kluczowym elementem naszego życia.

Każdy człowiek potrzebuje odpowiedniej ilości witamin i minerałów, białka czy wody. Staje się to jeszcze większym priorytetem, gdy pomyślimy o dzieciach małych, w wieku przedszkolnym. Okazuje się bowiem, że niedobory składników odżywczych wpływają na pogorszenie samopoczucia, osłabiają procesy poznawcze, pamięć, koncentrację i uwagę. Konieczne jest więc zwrócenie uwagi na ten aspekt i zadbanie o wspomaganie rozwoju dziecka poprzez stosowanie odpowiedniej diety. W jaki sposób można to robić?

Oczywiście, kluczowe jest zadbanie o to, aby dziecko spożywało posiłki w regularnych odstępach czasu. Najważniejsze jest jednak śniadanie i konieczne jest utrwalenie w dzieciach nawyku jedzenie tegoż każdego dnia. Często problemem staje się także nawodnienie organizmu. Dzieci nie chcą pić albo pija niewielkie ilości wody. Należy mieć świadomość, że organizm dziecka w wieku przedszkolnym składa się w 60% z wody, dlatego każdy przedszkolak powinien pić minimum 4 szklanki wody. Zapotrzebowanie na napoje jest uzależnione od wielu czynników i wzrasta wraz ze wzrostem temperatury czy z wykonywaniem wzmożonej aktywności fizycznej.

Co powinno jednak znaleźć się na pewno w diecie dziecka?

  • Owoce i warzywa, które stają się źródłem witamin i minerałów. Można je spożywać jako przekąski pomiędzy posiłkami lub jako posiłki.
  • Produkty zbożowe: tutaj konieczne jest zadbanie o to, aby dziecko zjadało produkty pełnoziarniste, np. pieczywo i mąkę razową, graham, kasze, brązowy ryż. Warto także zachęcać dzieci do jedzenia płatków zbożowych (żytnich, owsianych, jęczmiennych). Wpływają one bardzo pozytywnie na pracę mózgu, serca oraz przyczyniają się do poprawy przemiany materii.
  • Mleko i produkty mleczne –  są one źródłem wapnia i przyczyniają się do poprawy krzepnięcia krwi, poprawy pracy układu mięśniowego, nerwowego i hormonalnego. Zauważa się, że jeśli dzieci nie chcą spożywać produktów mlecznych, warto je dokładać do zup, surówek czy koktajli.
  • Chude mięso (np. kurczak, indyk, polędwica wieprzowa, schab) – należy jednocześnie pamięć o unikaniu przetworzonych produktów mięsnych.
  • Ryby – stanowią one źródło wielonasyconych kwasów omega -3, które wpływają pozytywnie na wzrok i układ nerwowy.
  • Jajka kurze – dostarczają one organizmowi pełnowartościowe białko, które w 100% jest wykorzystywane przez organizm. W żółtku znajdują się natomiast witaminy A i D oraz żelazo.
  • Nasiona strączkowe.
  •  

Nie wszystko jednak warto spożywać. Zauważa się, że dzieci nie powinny pić zbyt dużo soków owocowych, ponieważ znajdują się w nich cukry proste. Mogą one prowadzić do wzdęć, biegunek czy bóli brzucha. Warto także ograniczyć ilość soli i innych przypraw dokładanych do posiłków.

Oczywiście nie zawsze możliwe jest wprowadzenie tych wszystkich rzeczy do codziennej diety dziecka. Warto jednak zwrócić na to uwagę i zadbać o to, aby dziecko miało dostęp do różnych produktów. Przyzwyczajenia żywieniowe, które wykształcone zostaną w dzieciństwie pozostają z człowiekiem również w życiu dorosłym. Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko więc przyczynia się do lepszego samopoczucia, ale również staje się inwestycja w zdrową przyszłość dziecka.  

Justyna Kapuścińska-Kozakiewicz